Norvégia: egy gazdag ország

2017-10-31

Norvégia – és a skandináv országok úgy általában – úgy él a tudatunkban, mint az egyik leggazdagabb ország a világon. Nincs ebben semmi valótlan: az egy főre jutó GDP átlag csaknem duplája a világátlagnak, ezzel a norvég a világ második legtehetősebb nemzete.

Ha közelebbről megnézzük Norvégiát, rájöhetünk, hogy nem csak gazdasági értelemben ilyen szerencsés: csodálatos tájai, változatos nyelve és emberbarát iskolarendszere szintén irigylésre méltó. Lessünk be kicsit Norvégia kapuján!

 

Tanulj norvég nyelvet!A norvég táj

Norvégia lélegzetelállító fjordjai minden világutazó szívét megdobogtatják. Az ország partvonala több mint 25 ezer km hosszú, a tengeren apró szigetek ezrei tartoznak norvég fennhatóság alá. Az ország nagy része lakatlan – vagy inkább lakhatatlan –, hegyvidékes jellege miatt, domborzatát az egykori gleccserek alakították ki. A fjordok is ilyen gleccservájta völgyek, csodálatos zöld színben pompázó mezőkkel és magas, csipkés hegyekkel. A sarki fény vagy északi fény (latinul: aurora borealis) a skandináv országokból gyönyörűen megfigyelhető jelenség, mely az Északi-sarknál a légkörbe hatoló töltött proton- és elektronrészecskék fényének köszönhető.

 

A norvég nyelv

A norvég nyelvet több mint 4,5 millióan beszélik és két dialektust különböztetünk meg. Arról a nyelvészek is folyamatosan vitáznak, hogy vajon nem tekinthető-e ez a két dialektus egy-egy önálló nyelvnek, mivel annyi a közük egymáshoz, mint bármely két skandináv nyelvnek egymáshoz. Ez a két dialektus a nynorsk és a bokmål norvég. Az újnorvég nyelvet (nynorsk) a lakosság kb. 10%-a beszéli anyanyelvként, míg a „könyvnorvég” nyelvet (bokmål) általános használatban veszik elő és a könyvek, nyomtatott sajtó is ezen a nyelven jelenik meg. Egyes vidékeken aztán a két dialektus keveredik. Leginkább a főváros, Oslo és környéke beszéli a legtisztább bokmål norvégot.

 

A norvég oktatás

A norvég iskolarendszer végtelenül szimpatikus és tanulóközpontú. A követelmények magasak, mégis sikerül motiváltan tartani a diákokat. A gyerekek 6-16 éves koruk között 10 osztályt végeznek el, amelynek oktatási anyaga teljesen ugyanaz az egész országban. 16 éves korukban a fiatalok specializációt választanak, de még nem konkrét szakmát, csak afféle szakirányt. Szakirányból kilencféle létezik és mindegyik szakma besorolható valamelyik szakirány alá. Például, a Design and handcraft (Dizájn és kézügyesség) szakirány magában foglalja a lakberendezőtől a fodrászig az összes alkotó jellegű szakmát. Egy 16 éves fiatalnak tehát még nem muszáj eldöntenie, hogy konkrétan mivel akar foglalkozni, csak annyit tudjon, hogy milyen témakör érdekli. Az első két évben aztán általános tantárgyakat is tanulnak a középső szinten, de megkezdik a választott szakirányukkal kapcsolatos gyakorlati órákat is, iskolai és külsős (pl. bolti) helyszíneken egyaránt. Aki úgy dönt, hogy egyetemre menne, az előtt nyitva áll a lehetőség, hiszen az első két év megalapozza az általános műveltséget is, aki viszont szakmát tanul, annak magas szintű szakirányú képzésben lesz része, ahol nem tankönyvből tanulja meg a szakmáját.

Érdekelnek a skandináv nyelvek, azon belül is a norvég? Gyere, nálunk még ilyen különleges nyelvet oktató tanárt is választhatsz!

Válassz skandináv nyelvtanárt magadnak!

Norvég nyelvóra

norvég általános
A1, A2, B1, B2, C1
Kővári Ákos
2 500 Ft

Skandináv tanulás blog

Egy kis svéd nyelvtörténet

2017-12-18

Rövid ismertetés a svéd dialektusokról.

Önéletrajz / CV svéd nyelven

2017-12-04

Ma egy svéd önéletrajzot hoztunk. Álláskereséshez segíthet egy alapot adni, amit ha kell, ki lehet bővíteni és egyénire testre szabni. Egy jól megírt önéletrajz már fél siker, egy kis támasz pedig főleg jól jön, ha nem az anyanyelvünkön kell megírnunk.

Svéd nyelvtanulás alapok - társalgás

2017-11-27

Mai cikkünkben összeszedtünk néhány egészen alapvető svéd nyelvi kifejezést. Ha épp nincs időnk felkeresni magántanárt, de kilátásban egy svédországi kiruccanás, ez a szószedet a nyelvtanulás elkezdéséhez mindenképpen gyors segítség lehet. Jó tanulást!