Kis segítség a norvég nyelvtanuláshoz…

2017-11-09

A modern norvég nyelv. Ismertető a nyelvjárásokról.

n.pngAhogy belefogsz a norvég nyelvtanulásba, rögtön az elején szembetalálkozol egy kis nehézséggel: hogyan kell leírni Norvégiát norvégül. Ugyanis a nyelv két külön dialektus ágra bomlik: nynorsk és bokmål. Mondhatjuk, hogy két hivatalos nyelve van az országnak, méghozzá mindkettő norvég. Az újnorvég, a nynorsk használata az ország csupán 10 %-ára jellemző, de a közös nyelveredet és a hasonlóságok végett mindenki megérti, bár nem könnyen. A köznyelv a bokmål, általában ezt használják a hétköznapokban, valamint a nyomtatványok is ebben a formában jelennek meg. Vidéken már előfordulnak nyelvi sajátosságok is.


Vannak, akik ellenzik a nyelvi reformokat és faragni szeretnének a nynorsk és a bokmål közti különbségeken. Ők a riksmål megnevezést használják erre a nyelvváltozatra.


Jelen van még a nynorsk egyik nem hivatalos változata is, a hogn ø rsk. Írásban csak nagyon kevesen használják és beszédben is csekély mértékű az eltérés.


(Forrás: Wikipédia)

Válassz skandináv nyelvtanárt magadnak!

Norvég nyelvóra

norvég általános
A1, A2, B1, B2, C1
Kővári Ákos
2 500 Ft

Skandináv tanulás blog

Egy kis svéd nyelvtörténet

2017-12-18

Rövid ismertetés a svéd dialektusokról.

Önéletrajz / CV svéd nyelven

2017-12-04

Ma egy svéd önéletrajzot hoztunk. Álláskereséshez segíthet egy alapot adni, amit ha kell, ki lehet bővíteni és egyénire testre szabni. Egy jól megírt önéletrajz már fél siker, egy kis támasz pedig főleg jól jön, ha nem az anyanyelvünkön kell megírnunk.

Svéd nyelvtanulás alapok - társalgás

2017-11-27

Mai cikkünkben összeszedtünk néhány egészen alapvető svéd nyelvi kifejezést. Ha épp nincs időnk felkeresni magántanárt, de kilátásban egy svédországi kiruccanás, ez a szószedet a nyelvtanulás elkezdéséhez mindenképpen gyors segítség lehet. Jó tanulást!