A svédasztal

2017-11-20

Egy kis nyelvi kultúra, hogy ne csak mindig tanuljuk a nyelvet.

Smörgasbord

 

svédasztal

A svédasztal valóban svéd találmány. Feltehetően a 16. században kezdett kialakulni, a nemesi lakomák alkalmával. Eleinte ezeken az asztalokon csak likőröket és előétel falatokat kínáltak. Majd ahogy egyre nagyobb lett a kínálat, már nem külön kis asztalra kerültek, hanem egyenesen a vacsora terítékre és az előételes kis asztalka meg is szűnt.

 

A stockholmi olimpián, 1912-ben már az éttermek is azt a módot követték, mely szerint az előételes asztalka nem csak a falatoknak ad helyet, hanem a főételnek is. 1939-ben, a New York-i világkiállításon a svéd pavilon éttermében forgó asztalokat állítottak fel, melyen minden fogás megjelent. Itt vált világszerte ismertté a svédasztal.

 

 

Válassz skandináv nyelvtanárt magadnak!

Norvég nyelvóra

norvég általános
A1, A2, B1, B2, C1
Kővári Ákos
2 500 Ft

Skandináv tanulás blog

Egy kis svéd nyelvtörténet

2017-12-18

Rövid ismertetés a svéd dialektusokról.

Önéletrajz / CV svéd nyelven

2017-12-04

Ma egy svéd önéletrajzot hoztunk. Álláskereséshez segíthet egy alapot adni, amit ha kell, ki lehet bővíteni és egyénire testre szabni. Egy jól megírt önéletrajz már fél siker, egy kis támasz pedig főleg jól jön, ha nem az anyanyelvünkön kell megírnunk.

Svéd nyelvtanulás alapok - társalgás

2017-11-27

Mai cikkünkben összeszedtünk néhány egészen alapvető svéd nyelvi kifejezést. Ha épp nincs időnk felkeresni magántanárt, de kilátásban egy svédországi kiruccanás, ez a szószedet a nyelvtanulás elkezdéséhez mindenképpen gyors segítség lehet. Jó tanulást!